Umberto Eco Gibi Nasıl Yazılır?

İlmî seviyesi oldukça yüksek olan ve buna rağmen yazdıklarını kitlelere okutan Umberto Eco gibi nasıl olunur, daha doğrusu nasıl yazılır?

1. Güçlü bir temel eğitimi (Eco, temelde sıkı bir din tarihi, din felsefesi ve klasik diller eğitimi almış.) sağlam bir kültür mirasıyla birlikte özümseyin.

2. Konulara iyice hakim olmanız yetmez, meseleleri sıradan okuyucuya, hattâ en cahil kişiye bile izah edecek şekilde ifade etmelisiniz.

3. Meseleleri basit şekilde anlatın. Paragraflardaki satır sayılarını azaltın ve kısa cümle kurmaya çalışın.

4. Paragrafları, cümlelerin arasındaki rabıtayı kopartmadan okunup hatırlanabilecek şekilde yazın.

Bu tespitler aslında Murat Bardakçı’ya ait. Ama Bardakçı yazısını ‘Bizde bir Umberto Eco neden çıkmadı ve çıkmaz?‘ şeklinde ele alıyor. Ben de bu ‘kendimizi olumsuzlama hastalığımızı’ sevmediğim için yazıyı bu şekilde çevirdim.

Zira detaylı analiz yeteneğine sahip kişilerin ‘bizden şu olmaz, bu olmaz’ gibi yazılar yazmak yerine; neyi nasıl yapacağımızı söylemesi gerek düşünüyorum.

Yani tersine mühendislik yapacak yeteneğimiz varsa, bu yeteneği kendimizi suçlamak, küçük görmek ve en azından durum tespiti için değil, sorunu çözmek için kullanalım.

Birileri bu tavsiyelerden ilham alırsa ne mutlu bana…

Comments

Ahmet says:

Kesinlikle haklısın Fırat. Bizden Umberto Eco çıktı aslında. 1000 yıl önce yazdıkları herkes tarafından anlaşılan bir Mevlana var. Bizden birşey olmaz diye diye körelttik vasıflarımızı. Umarım toplumda pr yüksek insanlar olumlu düşünebilirler.

meltem nalbant balbay says:

Böyle düşünmene çok sevindim. Memleket sizin gibi öz güveni yüksek bir neslin omuzlarında yükselecek. Teşekkür ederim.

Fırat says:

Çok teşekkürler yorumunuz için. Umarım hep birlikte güzel işler yapabiliriz.

Leave a Reply