Kısa kısa mı yazmalı yoksa uzun uzun mu? Bu sorunun mutlak doğru bir yanıtı yok. Ama Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu‘nun bu ayki Arka Kapak yazısı konuya güzel bir ışık tutuyor.
Fazlıoğlu, sosyolojinin babalarından İbn Haldun‘dan (ö.1406) şu alıntıyı yapıyor;
İlmî alanlarda yazılan kitapların çok özet olması öğretimi bozar. Özet yazılar belleme açısından kolaylık sağlasa da, öğrenme açısından sorun yaratır.
Özet kitaplar, her şeyden önce ‘az sözcükle çok anlam’ ilkesine göre yazıldıklarından ilk elde öğrencinin nüfuzunu engellediğinden anlamayı zora sokar, en azından zorlaştırır; bu nedenle öğrenci, anlamak için fazladan mesai harcayacağından zaman alır.
İbn Haldun’un yanıtını ‘kitaplar ve yaşam tecrübesi’ üzerinden irdeleyen Fazlıoğlu, İbn Haldun’un hayatı boyunca ‘çok sözcükle az anlam’ ifade etme kaygısında olduğunu ama bunun kişisel deneyimlerinden ileri gelen ve bazı tarihi yan etkileri olduğunu da ifade ediyor.
Bu yazıdan iki yargıya varmak mümkün sanıyorum;
- Kısa yazılarda istenilen büyük ve tam anlamı vermek kolay değil. Bağlamsal düşünmenin sıkıntısı da bu. Yazarın ne anlattığını anlamak için yine yazarın açıklamalarına ihtiyaç var.
- Uzun yazılarda detay ve tekrarlar sayesinde anlamı daha iyi aktarabilir. Lakin ‘yalnız başına okunabilecek kitap yazma’ fikri bile tartışmalı. Dolayısıyla dijital ortamda bunu yapmak hem yazar hem de okur için zor bir iş.
Peki sonuç ne olacak derseniz, fikrim şu;
Blog yazılarında mümkün olduğunca küçük anlam parçaları üzerinde durulmalı. Bu anlam parçasını da en anlaşılabilir kelimelerle fazla uzatmadan aktarmaya çalışılmalı. Sürekli blog yazan Seth Godin, Fred Wilson ve artık Cankut Durgun da gördüğüm kadarıyla bunu yapıyor. Darısı başıma. 🙂
Sizce kişisel blog yazıları nasıl olmalı?
— Fırat Demirel (@firatdemirel) October 26, 2015
Comments
Yazalım da, uzun/kısa farketmez. Okumak isteyen uzunsa da okur, niyeti olmayana 1 tweet fazla gelir… Daha fazla yazmamız, daha fazla içerik üretmemiz gerekiyor. Bence kaynağa ihtiyacı olanlar, okumaya vakti olmayanlardan daha fazla… (bkz. İnternette neden yeterli Türkçe kaynak yok? https://medium.com/turkce/i%CC%87nternette-neden-yeterli-t%C3%BCrk%C3%A7e-kaynak-yok-a3fcddd154ca )
Teknik bir konu olsun ya da olmasın, kısa ve öz yazılardan yanayım. Blog yazılarında edebiyat yapmaktansa bilgi vermek ve kolayca aktarabilmek bence daha önemli.
[…] “blog yazıları uzun mu kısa mı olmalı?” sorusuna Fırat Demirel de farklı bir boyut […]
Sitenize evren abinin (evreningünlügünden) geldim
Bence ziyaretçiyi yormamak adına, çok uzun yazılar olmamalı fakat bazen mecburen konuyu daha iyi anlatmak adına yazı biraz uzun olabiliyor.
Fakat normal şartlarda kısa yazılar daha çok okunuyor diye biliyorum.
Ben elimden geldiği kadar okuyucuyu sıkmamaya çalışıyorum. Bazı yazılarım uzun oluyor ama devamlı yazı değilde arada resimlerde koyduğum zaman okuyucu çok bunalmıyor.
Güzel yazınız için teşekkür ederim.
Bi kaç yazını okudum. Kısa ve öz yaziyorsun. O yüzden seni takip listeme aliyorum:))
Uzun yazıların çok işe yaradığını düşünmüyorum.. Kısa olacak.. Bilgi veriyorsa uzun olacak. Bu arada blog sayfanız çok hoş.