LG GT 540 Optimus İncelemesi

LG’nin yeni modeli GT 540 ya da bilinen adıyla LG Optimus Kore’li üreticinin Androidli 2. telefonu olarak pazardaki yerini aldı. Akıllı telefon pazarında iyi bir yer edinmek isteyen Optimus deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum.

LG Arayüzü ve Kullanım

Android işletim sistemini telefona genel karakteristik özellikleri kazandırsa da HTC’nin Sense arayüzünün benzeri olarak LG’nin kendi arayüzü gayet başarılı. Cihazda kayıtlı Android temasına tercih ettiğim LG Ev arayüzü ana ekranda daha fonksiyonel. Ön yüzde bulunan ana ekran tuşuna basılı tutulduğunda son kullanılan uygulamalara ulaşmak da iyi düşünülmüş. Menü ekranında uygulamaların kategorilendirilebilmesi ve ana ekranın 3, 5 ve 7 sayfa olarak ayarlanabilmesi güzel.  Bildirimlerin ön yüzde gösterimi de gayet yerinde. Telefon rehberinde gruplama ve favori seçenekleri hızlı kullanım için ideal.

Ön yüzde yer alan 2 dokunmatik tuş fonksiyonelliği arttırıyor. Dokunmatik tuşlar, geri alma ek seçenekler için kullanılırken, 3 fiziksel tuş arama, tuş kilidi ve ana ekrana dönüş için programlanmış. Ana menü tuşuna uzun basıldığında son kullanılan uygulamalar erişebilmek de faydalı olmuş.

Kullanımı kolaylaştıran bir diğer unsurda iyi tasarlanmış olan Sık Kullanılanlar uygulaması. Eklemiş olduğunuz yer imlerine tek tuşta ulaşabilmek için ana ekranlarda kesinlikle bulunması gerekiyor. Ajanda uygulamasında detaylar başarılı ancak etkinliklerin aylık takvim üzerinde görememek üzücü. Yine takvimde hafta başlangıcının pazar olarak gösterilmesi alışkın olunmayan bir durum.

Kullanıcı arayüzünde gözüme çarpan negatif bir durum da bir satırı aşan Türkçe menü isimlerinin tam olarak gösterilememesi. Arayüz tasarımı farklı dilde yapıldığı düşünülse de diğer dil seçenekleri için menü adlandırmalarında kayan yazıların kullanılması güzel olurdu.

Optimus’un kullanıcı deneyimine bir etkisi de SNS uyumlu adres defteri. Telefon rehberi ile entegrasyon sağlayan uygulama kişilerin telefon, e-posta, doğum günü, web adresi, sohbet adresi ve sosyal medya güncellemelerini bir arada görmeyi sağlıyor. Telefon rehberinde standart sayılabilecek kişiye özel melodi eklemenin yanında, arama reddetme gibi bir seçenek sunulması cihazı özgün kılıyor.

Sosyal Medya Deneyimi

SNS, LG’nin geliştirdiği Facebook, Twitter ve Bebo’ya otomatik bağlanabilme imkanı sunan sosyal ağ uygulaması olarak cihaza kurulu geliyor. Ana ekranlara ekleyebileceğiniz SNS uygulamasının kısayolu dışında 3 farklı şekli var.

SN durumu(kendi iletileriniz için), SN güncellemeleri(arkadaşlarınızın iletilerini için) ve SN mesajlaşma(sosyal ağ mesajlamalarınız için). SNS ile ilgili sosyal ağlarda temel fonksiyonları kullanmak mümkün. Telefon defteri ile uyumluluk sizi sosyal medyanın içinde tutmaya fazlasıyla yetiyor ancak uygulama dünyasına adım attığınızda daha fazlasını isteyebilirsiniz.

Tasarım

Optimus tasarım olarak kendine has bir çizgiye sahip ancak negatif yönleri de yok değil. Ön yüzde 2’si dokunmatik olmak üzere 5 tuş bulunması dokunmatik ekran bir cihazın gerek duyulan bir durum değil. Alt kısımda yer alan 3 fiziksel tuşa dokunmak rahat ama dokunmatik tuşları kullanmak biraz ilgi istiyor. Özellikle dokunmatik ekranlı bir telefon kullanmayanlar için farklı birResistif dokunmatik ekran ise çok geçmeden kendine alıştırıyor.

Kulaklık girişinin üst kısımda bulunması kullanım açısında iyi. Kenarlarda ise kamera, ses ve yakınlaştırma tuşları ile şarj girişi mevcut. Yan kıvrımları saran kaplama güzel ancak bataryayı açtığınızda hissedeceğiniz dış kaplama cihaza kalitesiz ve güvensiz bir hava veriyor. Kamera arka yüze gömülü olduğu için kapağının olmaması problem teşkil etmiyor.

Medya Deneyimi

Yeni nesil telefonlar için medya deneyimi beklentilerim çok yüksek değil. Çünkü yüksek beklentiler hafıza ve şarj kullanımını negatif etkiliyor. Optimus’un sahip olduğu 3Mp kamera çeşitli sahne modları ile gündüz çekimleri için başarılı ancak flaşa sahip olmaması etkinliğini azaltıyor. Video çekimi araç hareket halinde iken de başarılı ve video düzenleme aracı keyifle videoları şekillendirme imkanı sunuyor.

Medya oynatıcı hem müzik hem de video oynatabiliyor. Müzikleriniz için listeler oluşturarak mp3 çalarınızı bir kenara bırakmanız kaçınılmaz. 3 inç’lik bir ekranda Divx video izlemek pek tercih verimli olmasa da Optimus bu yeteneğe sahip ve istendiği takdirde bu ihtiyaca cevap verebiliyor. Galeri modunda fotoğrafları izlemek sunum özellikleri ile başarılı. Şurada LG 540 ile çektiğim bir videoyu izleyebilirsiniz.

Android, Uygulamalar ve Google Servisleri

Henüz ülkemizde akıllı telefon deneyimi tabana yayılmadığı için genele uygun bir tecrübe paylaşımı daha uygun olur. Android işletim sistemi temelini Google’dan aldığı için basit ve fonksiyonelliği bir arada sunuyor. Android 1.6 versiyonuna sahip Optimus bu anlamda biraz geri kalıyor ancak ileri versiyonlara yükseltebilmek muhtemelen bir kaç ay içinde mümkün olacak.

Uygulamalar ile Android sisteminin etkinliğini üst seviyeye çıkıyor. Android Market‘e Türkiye’den erişim sağlanamasa da Optimus’ta kurulu gelen SlideMe uygulama marketi ilk deneyim için yeterli görünüyor. Alternatif uygulama marketler de değerlendirilebilir ancak zamanla Android Market’e erişmek için sabırsızlanacağınız kesin. Cihaza gayri resmi olarak Android Market yüklemek elbette mümkün.  Java uygulamaları ile de zenginleştirebileceğiniz Optimus’un flash desteği olmaması negatif bir durum ama Android uygulamaları ile bu eksikliği en alt seviyede hissedeceksiniz.

Tek hesap girişi ile tüm Google servislerine erişebilmek de Android sisteminin avantajlarından. Takvim, dökümanlar, e-postalar vb. gibi Google temelli tüm servislerinizi kolayca Optimus üzerinden yönetebilirsiniz.

Fiyat/Performans ve Karşılaştırma

LG’nin çeşitli telefonlarını deneyimlediğim için beklentim çok yüksek değildi ancak Optimus beni memnun etmeye yetti. LG GD 900′un bu anlamda LG’nin önünü açtığını düşünüyorum. LG’nin ilk Androidlisi GW 620 ile kıyasladığım da ise fiyat avantajı Optimus’u yine bir adım öne çıkarmaya yetiyor.  599 TL fiyat ile satışa sunulan Optimus Android’i tanımak için sunulmuş çok iyi bir fırsat ve piyasada ki ender rakipleri arasından da sıyrılmasına yetiyor. Bu 3 telefonun karşılaştırmasına göz aratak Optimus’un avantajını görebilirsiniz.

http://www.lg.com/tr/cep-telefonu/tum-lg-telefonlari/LG-GW620.jsp

Özellikler ve Sonuç

Optimus’un özellikleri incelendiğinde işlemci hızının daha iyi olması isteği dışında kameranın flaş desteğinin olması pozitif olurdu. Fazla büyük olmaması ve renk seçenekleri ile bayanlarında tercih edeceğini düşündüğüm Optimus yoğun kullanımda şarj 1 gün idare edebilecek seviyede ancak usb bağlantısı ile cihazı bilgisayardan şarj etmek mümkün. Sonuç olarak fiyat/performans açısından LG’nin diğer markaların takip edeceği bir yol açtığı kanaatindeyim.

Excel İletişim Danışmanlığı, LGE Türkiye ve tüm teknoloji dostlarına teşekkürler.

Leave a Reply