Tag: Medium
Hangi Platform Daha Çok Okunuyor?
Geçen hafta yazdığım ‘PayPal Mafyası ve Max Levchin’in Hikayesi’ başlıklı yazımı bir ilke imza atarak 4 farklı platformda (WordPress, Medium, LinkedIn Pulse, Facebook Notes) yayınladım. Bugün de tüm platformlardaki tıklanma, okunma ve paylaşım sayılarını kıyaslayarak aynı yazının farklı platformda etkileşimine baktım. İşte sonuçlar;
Peki bu tablo ne ifade ediyor? Hemen yazayım;
- Medium açık ara en çok okunan platform. Bunu daha önceki paylaşımlarından da gördüm. Hem takipçilere direkt bildirim gitmesi hem de iç etkileşim oldukça iyi. Üstelik Medium’da okunma oranını görmek mümkün. Mesela bu yazının okunma oranı yüzde 72, yani 426 kişi tıklamış ve 308 kişi okumuş. 24 kişi yazıyı beğenip tavsiye etmiş. Sanırım 7 kişi de bu yazıdan sonra Medium profilimi takip etmeye başladı.Okuyucuların satırların altını çizebilmesi de ayrı bir güzellik. Tabloya eklemedim ama Medium’da 1 tane de yorum geldi. Yazı bazında trafik kaynaklarını görebilmek güzel, Google’dan 6 kişi gelmiş mesela. Medium Türkçe gibi bir yayına katılmak büyük avantaj, 182 kişi oradan gelmiş. Medium’da haftanın yazıları arasına girersem bu rakamlar daha da artacak.
- WordPress canımın içi. Ama Medium kadar prim yapmıyor. Diğer sosyal ağlarda ilk olarak blogumun bağlantısını paylaşmama rağmen okunma sayısı 188’de kaldı. Paylaşım düğmelerinde 7 Facebook, 9 Linkedin paylaşımı gösteriyor ama bu kadar paylaşıma bu kadar tık almak da pek hayra alamet değil.Wordpress’te okunma oranını bilmiyorum.Wordpress beğenme butonunu kaldırdığım için onu ölçemiyorum ama zaten kimse kullanmıyordu. Kendi kendi yazılarımı beğenerek şimdiye kadar toplam 20 beğeni alabildim. 🙂 Yorum hiç yok. WordPress’in belki de en büyük avantajı uzun vadede arama motorundan trafik getirmesi. WordPress’te sanırım 14 kadar e-posta abonem var ama onlar yazıyı okudu mu okumadı mı bilinmez.
- LinkedIn bi değişik. Takip edenlere bildirim gönderiyor ama bağlantı sayım Medium’un iki katından fazla olmasına rağmen okunma sayısı 99’da kaldı. 11 kişinin beğenmesi güzel bir oran. İki paylaşım da idare eder. Ama LinkedIn’in diğerlerinde olmayan avantajı var; yazıyı okuyan kişiler hakkında detaylı sektörel bilgi veriyor. LinkedIn’de trafik kaynağını gösteriyor.
- Facebook tabir-i caizse leş. Sadece 5 kişi okumuş. Herkes mi blogumdaki yazıya tıkladı? Tabi ki hayır. Fıt fıt resimleri geçmek varken, kim durup da yazımı okuyacak? Üstelik yazımı sadece kendim paylaştım ve kendim beğendim. Kendimi köyde sadece 1 oy alan evli ve çocuklu muhtar gibi hissediyorum. Gelgelelim Facebook Notes şeklini Medium’a benzetiyor. Sessiz bir hareketlenme var o tarafta. Ama 5 yıl önce yazdığımı tekrarlamak isterim; Facebook interneti yutan bir kara deliktir.
Bundan sonra Medium’a geçiş yapacak mısın?* diye sorarsanız, ‘henüz değil’ derim. WordPress’te yazıp Medium ile yayılmayı düşünüyorum. Yazı otomatik olarak Medium’da yayınlanıyor. Linkedin’e eklemeyeceğim muhtemelen. Facebook avucunu yalasın. Sahi bi Google+ vardı, o n’oldu?
Readism: Kaç Dakikada Okurum?
Medium‘da bir yazının ortalama okuma süresine ‘muhakkak bakarım’ diyorsanız ‘Readism’ tam size göre. Basit bir Chrome eklentisiyle herhangi bir sitedeki yazının ortalama kaç dakikada okunabileceğini gösteriyor.
Readism.io adresidnde ise herhangi bir kitabı kaç saatte bitirebileceğiniz hesaplanıyor. Üye olduktan sonra kısa bir metin okumasıyla daha doğru bir sonuç alabiliyorsunuz. Zira normalde gösterilen sonuç okuma ortalamalarına dayalı.
Aslolan elbette yazıların niteliği ama okuma süresini bilme hakkımız da olmalı diye düşünüyorum. İyi okumalar. 🙂
Geçen Hafta Neler Yazdım? 4 -10 Nisan
Dün unuttuğum haftanın Z raporu yazısını biraz geç de olsa paylaşmak istedim. Geçen hafta yani 4-10 Nisan tarihleri arasında Girişimcilikte ‘5 Neden?’ Yöntemi başlıklı yazım Medium‘da en çok okunan ve tavsiye edilen yazım oldu.
Önemli bir gelişme olarak, Barış Özcan’ın teşvikiyle 40 gün boyunca erken kalkma hareketine dahil oldum ama durum pek parlak değil. 🙂
Webrazzi tarafında ise geçen haftanın en önemli gelişmelerinden biri Medium’un yayıncılar için gelir modellerini başlatması oldu. Ek olarak otel zincirlerinin Airbnb’ye karşı birleşmesi, Nabd (Nabız) adlı popüler Arapça haber uygulamasının Türkiye pazarına adım atması, Diffusion Capital Partners’ın Episome Biotech yatırımına da göz atmanızı tavsiye ederim.
Bonus olarak dün yazdığım Ekşi Mayalı Ekmek (Medium) yazıma da göz atabilirsiniz. 🙂
Blog Yazılarım
- Geçen Hafta Neler Yazdım? 28 Mart – 3 Nisan – Medium
- Erken Kalk! #40sabahErkenKalk – Medium
- Productivity Pack – İndirimli SaaS Paketi – Medium
- Herkesin Anlayacağı Dilde Yazmak – Medium
- WordPress Inspector – Medium
- Web Timer – Medium
- Girişimcilikte ‘5 Neden?’ Yöntemi – Medium
Webrazzi.com Yazılarım
- Büyük otel zincirleri, Airbnb’yi paylaşımlı ev modeliyle mi vuracak?
- Akıllı geri dönüşüm robotu Sadako dünyanın çöpünü temizlemek istiyor
- Sanal gerçeklik başlıkları 2016’da yaklaşık 900 milyon dolarlık satış yapacak
- Vale çağırma servisi Luxe’e araç kiralama şirketi Hertz’ten stratejik yatırım
- Popüler Arapça haber uygulaması Nabd (Nabız) şimdi Türkiye’de
- Google’dan yenilenebilir enerji alanında yeni bir yatırım
- Robot kuryeler geliştiren Dispatch, 2 milyon dolar yatırım aldı
- VideoStitch, canlı yayın özellikli VR kamerası Orah 4i’yi tanıttı
- Türkiye’de e-ticaretin toplam perakende içindeki payı yüzde 1,3
- Türkiye’deki dijital alışverişte müşteri beklentileri ve mobile uyum dünya ortalamasının üstünde
- Yeni nesil blog platformu Medium’dan yayıncılar için devrim niteliğinde yenilikler
- Tarayıcı dünyasının yeni oyuncusu Vivaldi kararlı ilk sürümüyle indirilmeye hazır
- Brocade, akıllı şehir ve IoT liderliği için Ruckus’u 1,2 milyar dolara satın aldı
- Moofio: Evcil hayvanlar için en popüler mobil sosyal ağ olmak istiyor
- Android Auto kullanabilen ülke sayısı 29’a yükseldi
- Facebook, görme engelliler için görsel tanıma yeniliğini erişime açtı
- Silikon Vadisi’nin en pahalı 3 bölgesi: California Avenue, Palo Alto, Menlo Park
- Zomato, satış noktası (POS) altyapısı Zomato Base’i tanıttı
- Diffusion Capital Partners, Episome Biotech’e 500 bin avro yatırım yapacak
- Restoran rezervasyon uygulaması Reserve, 5’inci satın almasında Dash’i bünyesine kattı
Güzel Tavsiyeler Okumak
Bu yazıyı ilk olarak Medium sayfamda, ‘Sabah 8’den Önce Her İnsanın Yapması Gereken 8 Şey‘ başlıklı yazıya yanıt olarak yazdım.
Önce o ‘güzel tavsiyeleri’ verip, sonra da cevabımı paylaşıyorum.
- 7+ Saatlik Sağlıklı Bir Uyku Çekin
- Netlik ve Refahı Artırmak İçin Dua ve Meditasyon
- Zorlu Fiziksel Aktivite
- 30 Gram Protein Tüketin
- Soğuk Duş Alın
- Moral Veren İçerikler Okuyun/Dinleyin
- Hayat Vizyonunuzu Gözden Geçirin
- Uzun Vadeli Hedeflerinize Yönelik En Az Bir Şey Yapın
– 1 dakikalık okuma (benim yorumum) –
Çok güzel tavsiyeler. Lakin bu tavsiyeleri okuyanların çoğu, benzer taviyeleri muhtemelen daha önce de okumuştu. Ama kimse harekete geçmedi. Oysa önemli olan harekete geçmek. Ama onu zaten başaramıyoruz. E hep güzel tavsiyeler okumakla mı geçecek hayatımız?
Bence geçmemeli ve şahsi kanaatim; harekete geçene kadar bu veya bir başka yazıyı istikrarlı bir şekilde okumalıyız. Her önümüze çıktığında değil. Yeni bir yazı daha değil. Aynı şeyi tekrar tekrar okumaktan bahsediyorum.
Her gün. Belki günde 2 kere. Ta ki harekete geçeceğimiz güne kadar. Harekete geçme fikri bilinçaltına işleyene kadar.
Eğer bu yazı kısa süre için harekete geçme isteği uyandırıyorsa, tekrar tekrar okunduğunda bu isteği giderek artırması lazım. Yok eğer biz bunu bile istikrarlı şekilde yapamıyorsak, zaten kendimizden daha büyük bir şey beklemememiz gerekiyor, diye düşünüyorum.
Yanılıyor muyum?
Güncellemeler:
- Üst makaledeki 8 maddeyi kağıda yazıp karşıma koymaya karar verdim. (Halen çıkarmış değilim.)
- Geçen gece soğuk suyla yıkanmayı denedim, yıkandım. Az kalsın bayılıyordum. :)) Ama yazıda da dediği gibi ‘konfor alanınızdan çıkmak’ için yapabileceğiniz basit ve etkili bir şey.
- …