Şevket Rado, 1913’te Üsküp’te (Makedonya) doğup 1988’de Türkiye’de hayata veda eden bir Türk gazeteci ve yazar. Yazar olmasının yanında edebiyat ve sosyoloji öğretmenliği de yapmış bir isim.
Onunla tanışmamı sağlayan şey ise Ümit Dünyası adlı güzel kitabı oldu. Nisan ayında aşağıdaki tweet’i paylaşmıştım ama çoğu kişinin kaçırdığına emin olduğum için kalıcı olması adına buraya da eklemek istedim.
Bu dünya ne şu dünyası, ne bu dünyası, sadece “ümit dünyası”dır.
~ Şevket Rado
— Fırat Demirel (@firatdemirel) April 8, 2022
Ümit Dünyası, Rado’nun yazılarından oluşan ve hayata dair güzel tespitlerle dolu bir kitap veya kitap tanıtımındaki açıklamayla;
Hayatı sevmeyi, çalışmayı, iyiliğe ve doğruluğa kıymet vermeyi üstün tutan konuşmalar.
Her zaman en az %51 ümitli olmayı savunan biri olduğum için kitaba adını da veren ilk yazı çok kıymetli. Ama diğer yazılar da bir o kadar güzel.
İçeriğe dair daha bilgi vermeden arka kapak metnini buraya bırakıyorum.
“Ümmit iledir cihanda her şey” demiş şair. İnsan hayatta birçok şeyler kaybedebilir: Parasını, mevkiini, sıhhatini… Zor da olsa hepsi geri kazanılacak şeylerdir diyor Şevket Rado; yeter ki bir şeyimizi, “ümidimizi” kaybetmeyelim.
Karıncadan, Büyük İskender’e kadar her canlı mahluku, ileriye doğru, daha iyiye, daha güzele doğru, başarıya doğru koşturan tek kuvvet ümittir.
O yüzden bu dünya ne şu dünyası, ne bu dünyası, sadece “ümit dünyası”dır.
Söz konusu ümitli olmak olunca şu sözü de bırakmadan geçmeyelim.
Nothing of any importance has ever been accomplished by a pessimist.
– Jack Welch
— Fırat Demirel (@firatdemirel) July 10, 2022
Leave a Reply